Skip to main content

Dubrovník (září 2016)

Dubrovník a jeho okolí, které můžeme znát také pod pojmem dubrovnické  přímoří,  je součástí nejjižnějšího cípu chorvatské republiky, sevřené mezi Jadranem, Bosnou a Hercegovinou a Černou Horu. Jedná se o jedinou „exklávu“ nejen v rámci Chorvatska, dokonce i v rámci celé Evropské unie. Město samotné, vypadající jako kamenná výspa mezi azurovým mořem a horami, má starověké základy – oblast osídlili nejprve Řekové, po nich přišli Římané. Dubrovník zažil roky největší slávy ve středověku, kdy si vydobyl nezávislost na Benátkách, a tehdejší Dubrovnická republika patřila k nejvýznamnějším námořním  mocnostem v celém středomoří.  Obdiv přináší nejen jeho rozsáhlý systém obranných hradeb, ale také množství kamenných paláců, chrámů a věží, jedno z nejstarších divadel svého druhu v této části Evropy i jedna z prvních lékáren na světě. Na jeho podobě se podíleli nejslavnější italští i chorvatští architekti a umělci své doby. Neméně opěvované je i okolí města, které G. B. Shaw označil díky bohatému rostlinstvu a zahradám za ráj na zemi.

I my se vydáváme užít si toto krásné místo ve středomoří a poznat ho trochu blíže.

S nízkonákladovou společností Smart Wings jsme 15.9. za cenu 5500 CZK odletěli do Dubrovníku (Čilipi) na bohužel pouze necelých 5 dní. Výše ceny se samozřejmě odvíjela od nutnosti odletět právě v tomto konkrétním termínu z pracovních důvodů.
Jelikož jsem v Chorvatsku nikdy nebyla a odkládala ho na dobu neurčitou, jakožto potenciální rodinnou dovolenou s dětmi či dovolenou na stáří přece jen jsem této možnosti ráda využila a rozhodla se proč nezačít s touto krásnou a Čechy oblíbenou zemí už nyní a to v nejjižnějším cípu Chorvatska – Dubrovníku.
Dubrovník je kulturním a ekonomickým centrem jižní Dalmácie a zároveň jedním z největších přístavů Jadranu. Lidé se tam vydávají za poznáním jeho přírodních a historických krás, odpočinkem na pěkných oblázkových plážích a doufám, jak se o něm říká tak i nás toto fascinující místo upoutá svým kouzlem typického jižanského šarmu.
V Dubrovníku žije přibližně 44 tisíc obyvatel, nachází se na seznamu UNESCO a v neposlední řadě je oblíbený nejen kvůli své atmosféře, ale také mírnému klimatu i mimo letní sezónu.


CENY:
V Chorvatsku se platí kunami, 1 HRK = cca 3,60 CZK.

JIDLO:
Bohatá snídaně se zde podává spíše v hotelích, místní se většinou spokojí s kávou, čajem, kouskem pečiva či vejci.
V chorvatské kuchyni dominují masitá jídla, zeleninové saláty, ryby a plody moře.

Tradiční předkrmy:
Pršut – sušená šunka podobná italskému Prosciuttu. Tradičně se podává s domácím chlebem, olivami a silným červeným vínem

Jídlo a pití v restauracích:
Polévky: místní rybí brodet, zeleninová maneštra nebo tomatová (od 25-40 kun).
Hlavní jídla: pljeskavica, ražnjiči, hovězí pržolica, čevapčiči, mořské plody jako mušle, krevety a kalamáry (od 50-150 kun).

Nápoje:
Studené nápoje: Coca-Cola, Fanta, Sprite, voda (od 20 kun)
Pivo: točené Karlovačko, Ožujsko (15-25 kun).

Víno: Nejčastějšími odrůdami jsou Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Tramín, Chardonnay, bílý Pinot a Graševina. Z červených vín se pěstují odrůdy Zweigelt a Merlot. Téměř celé území Chorvatska je pokryté jedenácti vinařskými zónami, z nichž zvláště ty nejjižnější, v Dalmácii, jsou hýčkané sluncem. Mezi nejlepší dalmatská vína patří červený Babić, Dingać a Plavac.  
Cena od 22 kun za 1dcl.
Horké nápoje: Presso, Cappuccino, Latte (cca 10-25 kun).
Voda je v celém Chorvatsku pitná a velice kvalitní včetně dalmatského pobřeží.


DOPRAVA:
Autobusové spojení v Dubrovníku a okolí zajišťuje společnost Libertas. Autobusy se dá snadno jezdit mezi novou městskou částí Lapadem a starým městem i jižním směrem přes Kupari, Srebreno a Mlini až do Cavtatu. Ceny za městský autobus se pohybují mezi 15 až 18 kunami a za příměstský autobus je to podobné. Z Dubrovníku se dá dostat na výlety také do blízké Trebinje, do Černé Hory nebo do vzdálenějšího Mostaru a Sarajeva v Bosně a Hercegovině.

KULTURA:
Dubrovník a jeho okolí patří z hlediska kulturního dědictví k nejzajímavějším oblastem Chorvatska. Kromě četných architektonických památek je zde celoročně živá divadelní scéna, mnohé hudební soubory tradiční „Klapy“ a lokálního tance „Lindjo“, při kterém se lidé dodnes oblékají do tradičních dubrovnických a konavelských krojů pestrých barev. Centrem tradic a lidových slavností je právě oblast kraje Konavle s centrem ve městečku Cavtat. Jeho nejzajímavější místa se ale nacházejí ve vnitrozemí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *