Skip to main content

Sever jezera Issyk Kul – Den 2-3

Dopoledne nám přistavili auto Toyota Estima L přímo k hotelu přes půjčovnu avtoprokat.kg za 470 USD na 10 dní pro 6 lidí včetně Wi-Fi, navigace a s boxem na zavazadla na střeše. Samotné půjčení vycházelo na 2500 Somů na den.
Vyrazili jsme směr jezero Issyk Kul (1603 m.n.m.) do Cholpon Ata (cca 270 km). Toto místní „moře“ je druhé největší splavné vysokohorské jezero na světě (po jihoamerické Titicace). Okolo celého jezera vede silnice a tak ho máme v plánu objet celé. Cesta trvala cca 4 h jelikož silnice byla místy hrozná a občas jsme se zastavili na nějaké občerstvení.


Ubytování jsem sehnala v hotelu Meerim Murok, který se nacházel cca 10 min chůze od jezera v pěkném čistém prostředí a kousek od města Cholpon Ata. Pokoje byly prostorné, dobře vybavené a útulné. Manažerka hotelu byla milá starší dáma, která si s námi ráda popovídala, poradila a ukázala areál. V restauraci vařili skvěle! Pochutnali jsme si absolutně na všem, co jsme si dali a dovolili nám si přinést i vlastní pivka, jelikož měli k dispozici pouze sladké limonády. 🙂
Jezero Issyk Kul by člověk nerozeznal od moře! Je totiž dlouhé 178 km a až 60 km široké. Pobřeží měří 597 km, není příliš členité zato více než polovinu této délky tvoří příjemné písečné pláže. Maximální hloubka jezera je až 668 m. Více obydlená je jeho severní strana. Cholpon Ata jsou vlastně klimatické lázně, využívající výhod subtropického podnebí a na pobřeží je možné najít různé druhy ubytování od téměř přímořských hotelových resortů s bazény, přes prázdninové domy až po chaty. Většina turistů, kteří k jezeru v letních měsících míří jsou z okolních středoasijských zemí a z Ruska. V jezeře žije na 20 druhů ryb a celá oblast je zajímavá také pro ornitology. Voda v jezeře je průzračná do hloubky až 12 metrů díky mírné salinitě 5,8 procent a není tedy vhodná na zavlažování okolní krajiny ani pro pitné účely.
Doufala jsem, že tady bude trochu tepleji, aby se dalo koupat, ale bohužel se zrovna ochladilo asi na 20 st.a voda byla dost studená. Prý před týdnem se teplota vyšplhala až k 38 st.

Večer jsme vyrazili za zábavou na základě doporučení místních. Cca 5 min taxíkem od nás se nacházelo několik barů a diskoték přímo na pláži, kde jsme už z dálky zahlédli obrovské ruské kolo. My jsme zvolili trochu netradiční metodu a svezli se za 150 Somů dodávkou, kterou místní převáží ovce. 🙂 Na jejich poměry by to stálo možná tak 50 Somů, ale byli jsme rádi, že nás vůbec někdo vzal takhle pozdě v 6 lidech a byl to zajímavý zážitek. 🙂
Na sobotu tam příliš lidí nebylo (ještě není sezóna), ale prostředí baru bylo fakt pěkné a hráli moderní hudbu. I ceny se nám celkem zamlouvaly. 🙂 Jen nás nemile překvapilo, že bez jakéhokoliv upozornění vybírali poplatek za hudbu 200 Somů na osobu! Později jsme se přesunuli dál, kde byl poplatek 100 Somů, ale aspoň nás na to předem upozornili. Tam už bylo o něco více lidí a dost z nich už tancovalo. Tak jsme měli tu čest zapařit s místní mládeží. 🙂 Byli přátelští, usmívali se a chtěli se s námi bavit. Všechno bylo moc fajn až na komunikaci při placení. Z toho jsme málem vyrostli, protože neuměli spočítat účet a hrozně dlouho jsme se dohadovali. Kolem druhé hodiny jsme to zabalili a vyrazili podél pláže na hotel a během půl hodinové romantické procházky jsme ho našli. Měsíc krásně osvětloval cestu a voda se nádherně třpytila. Úžasný!

Petroglyfy v Cholpon Ata – Den 3

Konečně jsme se vyspali. Rozhodli jsme se pro relax day s menším výletem odpoledne, abychom si odpočali a načerpali energii na náročnější výšlapy. 🙂
Bylo o něco tepleji a sluníčko pěkně hřálo, ale vítr foukal stále trochu studený.
Zase jsme si skvěle pochutnali na místních specialitách a odpoledne se vydali na největší historickou památku v Cholpon Atě a to tři tisíce let staré pozůstatky petroglyfů (zhruba 4,5km daleko od centra města). Jedná se o petroglyfy vyryté do kamenů, některé z nich jsou staré téměř tři tisíce let a jsou to hlavně výjevy zvířat. Areál je velmi rozsáhlý se stovkami kamenů, ale jen na některých z nich je něco vyobrazeno a moc cedulek s popisem tu není.
Všude v okolí jsme potkávali koně a krávy, kteří měli k sobě přivázané nohy provazem, aby nejspíš nemohli utéct a pohled na ně vůbec nebyl příjemný.


Na doporučení jsme se zastavili na večeři v restauraci U rybaka (na hlavní silnici v Cholpon Ata). Skvělé jídlo za trošičku vyšší cenu, ale pro nás stále dobrou, živá hudba (poplatek 40 somu na osobu) a velmi příjemné prostředí.
Večer zůstáváme na hotelu, kde máme fajn posezení jak na pokoji i na verandě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *